Το συνέδριο αξιολογήθηκε από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο με 15 μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης (CME-CPD creditds) σύμφωνα με τα κριτήρια της EACCME-UEMS

Χαιρετισμός του προέδρου του Δ.Σ. της ΕΛΙΕΑΚΑΠ

Αγαπητές και Αγαπητοί Συνάδελφοι,
     Την άνοιξη του 2013, ο μεγάλος κορμός των ιατρών που συμμετείχαν στις επιτροπές αναπηρίας, αρχικά του ΙΚΑ και έπειτα των ΚΕ.Π.Α., ίδρυσε την εταιρεία μας, την Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Αναπηρίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (ΕΛΙΕΑΚΑΠ). Σε διάστημα μικρότερο των 2 ετών και με δεδομένο τις δύσκολες περιόδους που πέρασε το ιατρικό σώμα, εντάχθηκαν στους κόλπους μας περίπου 450 μέλη, από όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας, με ενεργή συμμετοχή της μεγάλης πλειοψηφίας των παλαιών ιατρών των επιτροπών. Επίσης ιδρύσαμε τομέα στη Θεσσαλονίκη.
     Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΙΕΑΚΑΠ, σας ευχαριστούμε θερμά για τη συμμε-
τοχή σας στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Εταιρείας μας. Στόχος είναι να παρουσιαστούν, αναλυθούν και συζητηθούν ποικίλα ιατρικά και κοινωνικά θέματα που άπτονται της Ασφαλιστικής Ιατρικής, όπως αυτή διαμορφώνεται στην Ελληνική πραγματικότητα. Θα μελετήσουμε από μια σύγχρονη οπτική τις συνηθέστερες παθήσεις που στοιχίζουν στην κοινωνία και στο κράτος και θα παρουσιάσουμε στην επιστημονική κοινότητα την επίδραση των νεώτερων θεραπευτικών επιλογών στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής και λειτουργικότητας.
     Το συνέδριο απευθύνεται κυρίως σε ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων που εμπλέκονται άμεσα στην ασφαλιστική ιατρική ως μέλη των επιτροπών, αλλά και σε θεράποντες ιατρούς που εμπλέκονται έμμεσα με τη χορήγηση πιστοποιητικών και ως εκ τούτου με την αξιολόγηση της λειτουργικότητας, αφού λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών το φαινόμενο της προσφυγής των πολιτών στα ΚΕΠΑ για κρίση και πιστοποίηση αναπηρίας έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις. Καθώς η κρίση της αναπηρίας προϋποθέτει σφαιρική γνώση και αντίληψη, οι ιατροί των διαφόρων ειδικοτήτων, θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη σύγχρονη αντίληψη αξιολόγησης της αναπηρίας και διερεύνησης της λειτουργικότητας, όχι μόνον όσο αφορά στις παθήσεις της ειδικότητάς τους αλλά και σε νοσήματα πέρα από τα στενά όρια του αντικειμένου τους.
     Πιστεύουμε ότι η προεξάρχουσα σήμερα «αντικειμενική-λογιστική» αντιμετώπιση του μεγάλου, πολυδιάστατου και σοβαρού αυτού θέματος, οφείλει να συμπληρωθεί από την κοινωνική διάσταση, όπως αρμόζει σε σύγχρονες και ανοιχτές κοινωνίες και να προσεγγισθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα ολιστικά και επιστημονικά τεκμηριωμένα.
Ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΛΙΕΑΚΑΠ
Γκιουζέλης Ιωάννης
Ψυχίατρος